torsdag 2 december 2010

Julbord

Dags för julbord med jobbet. Var tvungen att kolla upp vad jag kan äta och vad som ska undvikas.

Mat gravida ska undvika på julbordet:
  • Rått eller gravat kött
  • Rå eller gravad fågel
  • Syltor, pateeer, pastejer och annan så kallad delikatessmat
  • Gravad och rökt fisk om du inte är säker på att den är nygravad eller nyrökt
  • Kalla korvar
  • Fisk som abborre, gädde, gös, lake och ål
  • Lever inklusive lever från lake och torsk
  • Majonnäsbaserade sallader som är inte nylagade och som har stått framme en stund
  • Mögelostar och andra mjuka och halvmjuka dessertostar, tex Brie, Camebert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot
  • Ris a la Malta som också kan innehålla bakterier
Mat som gravida kan äta på julbordet
  • Sill, sillinläggningar är riskfria eftersom parasier och bakterier inte kan överleva i den sura miljön
  • Stenbitsrom, samt kokta ägg
  • All varm mat, om den servers rykande het (inte bara ljummen), eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över 70 C
  • Julskinka och annat småvarmt som prinskorvar, köttbullar och revbensspjäll, om de förvaras i rätt temperatur.
  • Janssons frestelse
  • Lax, om den är odlad, regnbågslax eller kommer från Västkusten eller Stilla havet
  • Tillbehör som rödkål, grönkål och brunkål. Samma gäller alla sorters kalla grönsaker
  • Hårdost
  • Godis

5 kommentarer:

Milla sa...

"Fisk som abborre, grädde, gös, lake och ål"

Hahaha. Du menade gädda va? Inte grädde? ;)

Hoppas du får det trevligt på julbordet iallafall och äter mkt av den goda mat som du faktiskt FÅR äta. :)

Längtan sa...

Mums med julbord! Hoppas du får trevligt.

Tea sa...

Självklart menar jag gädda =) Ändrar det.

Nenne sa...

vilken bra lista! Skönt att du hittade annat att äta :)

Jag hoppas på att få nytta av din lista snart (om allt går som det ska är jag ju ruvare snart)...

Candra sa...

Oj, o jag som smakade på ris a la malta på vårt jobbs julbord. Dock var den inte god så det blev bara en halv matsked men ändå!