Mat gravida ska undvika på julbordet:
- Rått eller gravat kött
- Rå eller gravad fågel
- Syltor, pateeer, pastejer och annan så kallad delikatessmat
- Gravad och rökt fisk om du inte är säker på att den är nygravad eller nyrökt
- Kalla korvar
- Fisk som abborre, gädde, gös, lake och ål
- Lever inklusive lever från lake och torsk
- Majonnäsbaserade sallader som är inte nylagade och som har stått framme en stund
- Mögelostar och andra mjuka och halvmjuka dessertostar, tex Brie, Camebert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot
- Ris a la Malta som också kan innehålla bakterier
Mat som gravida kan äta på julbordet
- Sill, sillinläggningar är riskfria eftersom parasier och bakterier inte kan överleva i den sura miljön
- Stenbitsrom, samt kokta ägg
- All varm mat, om den servers rykande het (inte bara ljummen), eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över 70 C
- Julskinka och annat småvarmt som prinskorvar, köttbullar och revbensspjäll, om de förvaras i rätt temperatur.
- Janssons frestelse
- Lax, om den är odlad, regnbågslax eller kommer från Västkusten eller Stilla havet
- Tillbehör som rödkål, grönkål och brunkål. Samma gäller alla sorters kalla grönsaker
- Hårdost
- Godis
5 kommentarer:
"Fisk som abborre, grädde, gös, lake och ål"
Hahaha. Du menade gädda va? Inte grädde? ;)
Hoppas du får det trevligt på julbordet iallafall och äter mkt av den goda mat som du faktiskt FÅR äta. :)
Mums med julbord! Hoppas du får trevligt.
Självklart menar jag gädda =) Ändrar det.
vilken bra lista! Skönt att du hittade annat att äta :)
Jag hoppas på att få nytta av din lista snart (om allt går som det ska är jag ju ruvare snart)...
Oj, o jag som smakade på ris a la malta på vårt jobbs julbord. Dock var den inte god så det blev bara en halv matsked men ändå!
Skicka en kommentar